Barangolás kutyával a Dunakanyar környékén

Dunalanyar kutyával

Barangolás kutyával a Dunakanyar környékén

A Dunakanyar vitathatatlanul az ország legszebb tájai között szerepel, emellett pedig kiváló kirándulóhely kutyásoknak is. Kisebb, nagyobb és hatalmas sétákat is tehetünk a környéken, ráadásul több napra is mehetünk, mivel számos szállás kutyabarát a környéken.

Budapestről, ha autóval érkezünk és a forgalom nem szól közbe, már 40 perc alatt a festői Visegrádon lehetünk, de a merészebbek hajóval is érkezhetnek, mivel a Pestről érkező hajók többsége szintén kutyabarát.

A másik kiemelt úti cél, ahonnan a túrákat indíthatjuk Nagymaros, amely hasonlóan könnyen megközelíthető szárazföldön és vízen is. Egy dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani, ha erre a festői tájra indulunk: a dombos vidék miatt a legtöbb túravonalra egy kevéske kondi elkel, mivel sokat fogunk felfelé menni.

Mutatunk három izgalmas célpontot: egy nehezet, egy közepeset és egy könnyebet is: Barangolás kutyával a Dunakanyar környékén.

Kutyával a Dunakanyar környékén
Kutyával a Dunakanyar környékén

Julianus-kilátó

Nagymaros felől közelíthető meg legegyszerűbben a kilátó, hegynek felfelé több mint 10 kilométert kell bandukolni és 420 méteres szintkülönbséggel kell kalkulálni, ezért csak úgy érdemes vállalni, ha mi is és a kutyánk is jó kondiban vagyunk.

Bár az útvonal remekül karban van tartva, helyenként köves, sziklás részekkel is meg kell küzdenünk, ezért kistestű kutyákkal kevésbé ajánlott ez az útvonal. Mindenesetre a végeredmény minden fáradozást megér, hiszen fenséges, 270 fokos kilátás nyílik innen a Dunakanyarra, jó idő esetén, akár Szlovákiáig is elláthatunk. Ha pedig korán érkezünk érdemes megnézni a csodálatos napfelkeltét.

Ha nem bírjuk a tempót és nagy testű kutyával próbáljuk meghódítani a hegyet, akkor érdemes kipróbálni a Canicross pórázt, vagyis kicsit húzathatjuk is magunkat felfelé. Mindenképpen vigyünk magunknak és a kutyánknak is vizet, mert a túra útvonalán nincs lehetőség ivóvíz beszerzésére. Ezen túl vigyázzunk kutyánkra és óvjuk meg a hőségtől, mert a kánikula nagy veszélyt jelent számukra.

Törökmezői tanösvény

Autóval érkezve a 12. számú főút felől Kismaros után található a Törökmezői tanösvény, amit télen és nyáron egyaránt érdemes meglátogatni, a gyönyörű táj és az itt található természeti kincsek miatt.

A 6,5 kilométeres túravonal, kényelmesen, olyan 3 óra alatt teljesíthető, nagyobb és kistestű kutyákkal egyaránt ajánlott. A táv kilenc állomásból áll, melynek része a Törökmezői legelők, a Feketefenyves vagy a Büdös-tó, de a környéken található hatalmas szamócásokról sem szabad megfeledkezni, ami egyik kiemelt természeti kincse a tájnak.

Bár kényelmesen teljesíthető a táv, vizet és élelmet érdemes vinni magunkkal. Mivel végig természetvédelmi oltalom alatt álló területen haladunk, így a kutyagumit semmiképpen se hagyjuk ott a földön. Az útvonal mentén több pihenőhely is található, ha elfáradnánk a sétában.

Kaán-forrás

A visegrádi Kaán-forrás meghódítása már jóval kevesebb erőfeszítéssel jár és bárki könnyedén abszolválhatja. Kisgyerekkel, kiskutyával egyaránt kiváló kirándulási úti cél.

Ha autóval érkezünk, akkor a Telgárthy-réten tudunk parkolni, ahonnan egy könnyed sétával elérhető a forrás, hiszen mindössze 1,7 kilométert kell gyalogolnunk.

Környékén, az Apátkúti-völgyben azonban további kisebb és nagyobb sétákat tehetünk a kedvencükkel, érdemes felkeresni például az itt található Pisztrángos-tavakat is. Fürödni ugyan nem lehet bennük és a hideg víz miatt nem is ajánlott, látványnak mindenképpen elsőrangú.

A Kaán-forrás amúgy is garantáltan hűsítően fog hatni emberre és állatra egyaránt. A csekély ásványi anyag tartalmú vízből nyugodtan ihatunk, bár egy tábla jelzi, hogy csak „saját felelősségre”. A forrás mellett pedig pihenő- és tűzrakóhelyeket is találunk, így akár egy jó kis szalonnasütés is része lehet a programnak, amennyiben nincs tűzgyújtási tilalom.