Kirándul a család – irány a szabadba

Kirándul a család

Kirándul a család – irány a szabadba

Ahogy egyre hosszabbak a nappalok és szebbé, naposabbá válik az időjárás, kijelenthetjük, hogy végre indul a kirándulási szezon! A csodás idő sokakat csalogat elő és hív vidám kalandra, de nem árt néhány dolgot átgondolni mielőtt belevetjük magunkat az élményekbe. Olyan szempontokra gondolunk, mint a megfelelő ruházat megválasztása vagy az, hogy egyáltalán merre induljunk. Összeszedtük tehát az általunk legfontosabbnak tartott pontokat, amik mentén elkezdhetünk készülődni a tavaszi kiruccanásokra.

Kirándul a család, irány a szabadba
Kirándul a család, irány a szabadba

Hova érdemes indulni? Ha szép az idő, irány a szabadba!

 

A tavasz az egyik legtökéletesebb időszak a természetjárásra, mivel ilyenkor ha szerencsénk van, az időjárás sokkal kedvezőbb. Nincs még túl meleg és már igazán hideg sincs, másrészt pedig ez idő tájt a kikelet rengeteg szépséggel várja a kirándulókat. Ha valaki igazi természetimádó, Magyarország nemzeti parkjaival nem nyúlhat mellé, hiszen ezeken a területeken rengeteg ritka növény- és állatfaj figyelhető meg a természetes élőhelyén. És persze ott van a Balaton! Sajnos erről a különleges tóról és vidékéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha éppen nincs nyár, pedig minden évszakban tartogat élményeket az arra látogatók számára. A különleges türkiz színű tó önmagában is pompás látvány, ám attól függően, hogy melyik részét vesszük célba, rendkívül változatos domborzati viszonyok várnak ránk, így kezdőtől a gyakorlott túrázóig, mindenki megtalálja a környéken a számítását. Végül, de nem utolsó sorban a Dunakanyar környékének felfedezését is érdemes fontolóra venni, ugyanis ez a terület is bővelkedik látnivalókban, kezdve a  visegrádi Fellegvártól, az ezt körülölelő erdőkig, Dömös és a Rám – szakadék közkedvelt turista útvonalán végig túrázni.

Kirándul a család, a visegrádi Fellegvár madártávlatból
Kirándul a család, a visegrádi Fellegvár madártávlatból

Jöhet egy kis városnézés?

 

A városnézés igazán izgalmas kikapcsolódás lehet, ha egy kicsit felkészülünk rá. Ráadásul nem is feltétlenül kell túl messzire menni! Ha kicsit körbenézünk hazánkban, rengeteg nagy múltú és érdekes történetekkel teli városba botlunk. Fővárosunkak is érdemes adni egy esélyt arra, hogy elkápráztasson, hiszen nem véletlenül lett 2019-ben Európa legjobb úti célja a European Best Destinations szavazásán!

Mit vigyünk magunkkal?

 

Az első és talán legfontosabb dolog egy kényelmesen viselhető hátizsák, amiben minden szükséges dolgot egyszerűen és kényelmesen magunkkal vihetünk. Ide kerülhet a kellő mennyiségű folyadék, ami lehetőleg tiszta víz legyen, hiszen ez oltja legjobban a szomjat és nem mellékesen ha véletlenül kiömlik a táskában, ez okozza a legkevesebb kellemetlenséget. Emellett érdemes elrakni valamilyen könnyen fogyasztható és nem romlékony ételt is, mert nem biztos, hogy a túra során lesz lehetőségünk vásárolni. Ne felejtsük el ellenőrizni, hogy elraktuk-e iratainkat, valamint némi készpénzt. Fontos, hogy vigyük magunkkal telefonunkat, ami legyen teljesen feltöltve. Hasznos magunknál tartanunk fényvédőt, mert ilyenkor már könnyen lepirulhatunk, valamint egy mini elsősegély csomag is segítségünkre lehet az apróbb sérülések kezelése során. Az erdei túrák elmaradhatatlan kelléke továbbá a kullancsriasztó, ugyanis sokszor a megelőzés a legjobb megoldás. Ez még akkor sem árt, ha egyébként be vagyunk oltva kullancs ellen. papírzsebkendő és egy üres zacskó a szemétnek. Ha pedig útközben megpihennénk, egy pléd is hasznos kiegészítő lehet.

Öltözzünk megfelelően

 

Érdemes közvetlenül indulás előtt is ellenőrizni az aznapi időjárást és ennek megfelelően öltözni. A legjobb, ha rétegesen öltözködünk, mert akkor a tavaszra jellemző változékony időjárás során is folyamatosan megmarad majd a komfortérzetünk. Alapvető fontosságú emellett a kényelem! Csak olyan lábbelit és ruházatot válasszunk, ami több órás viselés mellett is ugyanolyan komfortos. Egy izgalmas kirándulás alkalmával nem kizárt, hogy egész nap helyt kell állnunk ugyanabban az öltözékben. Napos időben biztosan szükségünk lesz egy jó minőségű napszemüvegre és valamilyen sapkára is. Nadrágból érdemes egy sok zsebes darabot választani, hogy a szükséges apróságok mindig kéznél legyenek. Jól jöhet, ha a kritikus részeken, mint például a térd megerősített a nadrág, de a levehető szár is előnyös lehet. Bakancsok, cipők közül pedig egy könnyű, csúszásbiztos, vízlepergető, jól szellőző és átszúrás elleni talpvédelemmel ellátott darabot válasszunk. Mindezeken kívül jól jöhet, ha van nálunk egy könnyű, kicsire összehajtható esőkabát, váltás zokni a nem várt események utókezelésére.

Munkaruhák nem csak munkanapokra

 

Bár elsőre furcsán hangozhat, de a munkavédelmi ruha az egyik legjobb választás, ha kirándulni indulunk. Elvégre ezeket a darabokat úgy tervezték és gyártották le, hogy a maximális védelmet nyújtsák a külső hatásokkal szemben, és emellett rendkívűl kényelmesek is legyenek. Akkor tudjuk csak igazán átadni magunkat az élményeknek és élvezni az elénk táruló látványt, ha ruházatunk nem zavar a mozgásban, jól szellőzik és kényelmes. Ugyanez a szabály vonatkozik a lábbelikre is. Senki sem szeretne egész nap egy olyan cipőt vagy bakancsot viselni amiben fáj a lába. Tehát, ha tökéletes ruhadarabokat keresünk kiránduláshoz, túrázáshoz, mindenképpen érdemes körbenézni a munkavédelmi termékek kínálatában is a legkényelmesebb és ár-érték arányban a legjobb megoldásokért!

Kirándul a család, mindig megfelelő ruházatot válasszunk
Kirándul a család, mindig megfelelő ruházatot válasszunk

 

Ha kisbabával kirándulunk, akkor érdemes beszerezni egy nagyméretű multifunkciós pelenkázó hátizsákot, amibe minden belefér, amire a kicsinek szüksége lehet út közben: tápszer, babaétel, ital, játékok, ruhák, textilpelus, pelenkák.  A jó babatáska  több rekeszes, könnyen tisztítható, tartós anyagból készült. Érdemes olyan táskát, hátizsákot választani, amelyhez pelenkázó alátétet is adnak, hogy bárhol könnyen és higiénikusan tisztába tehessük a picit.