Mátyás Király Múzeum – Visegrád

Mátyás Király Múzeum Visegrád

Mátyás Király Múzeum – Visegrád

Bár a múzeum hivatalosan csak 1952-ban nyitotta meg kapuit, a tudományos feltáró- és gyűjtőmunka már jóval korábban megkezdődött. Viktorin József, Visegrád  szlovák származású plébánosa, író, műfordító a szlovák irodalmi nyelv egyik megalapítója az 1866-tól kezdett el Visegrád műemlékeinek megóvásával és a nagyközönség  számára történő bemutatásával foglalkozni.

1870-ben személyes kihallgatáson és 2 két levélben fordult e tárgyban Eötvös  József kultuszminiszterhez,  s egy év múlva, országos költségen, Henszlmann Imre és Schulek Frigyes irányításával már el is kezdődtek a vár ásatási és állagmegóvási munkálatai. Az előkerült leleteket a Magyar Nemzeti Múzeumba, majd a Salamon-toronyba helyezték el.  Viktorin  nevéhez fűződik  Visegrádon az addig előkerült leletek tárolására és bemutatására szolgáló, a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó, helyi, Mátyás király nevét viselő múzeum megalapításának gondolata is. A munkálatok  1879 után pénzhiány miatt leálltak. Az első világháború éveiben  Lux Kálmán irányításával folyt a Salamon-torony helyreállítása , de Visegrád műemlékeinek régészeti kutatásában, feldolgozásában, a múzeumi gyűjtemény további fejlesztésében 1927-től kezdve 2 évtizeden át Schulek János szerzett elévülhetetlen érdemeket. 1934-ben talált rá a királyi palotára, amely nemcsak az ő életében  jelentett fordulópontot hanem Visegrád hazai és nemzetközi hírnevét is meglapozta.

Forrás: Visegrád Város honlapja

 

 

Elérhetőségek:

Mátyás Király Múzeum

Cím: 2025 Visegrád, Fő u. 23.

Telefonszám: +36-26-597-010

Honlap: Visegrád Múzeum

Emailcím: info@visegradmuzeum.hu

 

 

Képek forrás: Mátyás Király Múzeum Visegrád

 

Megközelítés

Visegrád Pest megyében, a Dunakanyarban, a Duna jobb partján található.
Autóval: Budapesttől 40 km (kb.: 45 perc), Esztergomtól 20km (kb.: 20 perc)
A településen a 11-es számú főközlekedési út halad át.

Útvonal tervezés:

Busszal: a 11-es főútvonalon közlekedő Budapest-Szentendre- Visegrád-Esztergom járat.

Buszjárat

Vonattal: Budapest Nyugati pályaudvar- Nagymaros-Visegrád megállóig, majd révvel át Visegrádra.

Vonat menetrend

Hajóval: Budapest- Visegrád

Hajó menetrend

 

Látnivalók Visegrádon:

 

 

Honlapseo.hu

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .